Prostaatvergroting

Een prostaatvergroting is een probleem wat bij veel mannen voorkomt. Maar wat is een prostaatvergroting dan nu precies? De prostaat is een klier rond de urinebuis van de man. De klier ligt onder de blaas en heeft de grootte van een kastanje. Een prostaatvergroting levert voornamelijk rond het vijftigste levensjaar problemen op. Dit komt omdat de prostaat in de pubertijd groeit. Dit komt door de hormonen. Als rond de 50 de prostaat groeit spreekt men van een goedaardige prostaatvergroting. In het geval van een kwaadaardige prostaatvergroting spreekt men van prostaatkanker. Ook door een prostaatontsteking kan de prostaat opzwellen. Denkt u last te hebben van een prostaatvergroting? Neem dan direct contact op.  

De vergrote prostaat wordt veroorzaakt door hormonen in de pubertijd. Een prostaatvergroting is heel normaal en valt niet te voorkomen. Bij bijna een derde van de mannen boven de vijftig heeft een vergroting van de prostaat waardoor de plasbuis wordt dichtgedrukt.

Symptomen prostaatvergroting

Bijne elke man krijgt na mate die ouder wordt te maken met een goedaardige vergroting van de prostaat. Niet iedereen heeft hier ook last van. Klachten ontstaan pas als de prostaat zo groot wordt dat de blaasspieren niet meer genoeg kracht hebben om de urine door de plasbuis welke vernauwt is te stuwen. Bij een vergrote prostaat kun je last krijgen van onderstaande symptomen & prostaat problemen:

  • Een slappe straal bij het plassen
  • Vaker moeten plassen
  • Nadruppelen
  • Moeilijk plas kunnen ophouden
  • Loze aandrang

De klachten welke bij een prostaatvergroting komen kijken zijn voornamelijk hinderlijk en niet ernstig. In het begin spelen de klachten langzaamaan op. Doordat veel mannen te lang blijven rond lopen met klachten voordat ze naar een arts gaan kunnen ernstige complicaties optreden. De plasbuis kan hierdoor zo erg worden vernauwt dat er urine in de blaas achterblijft. De blaaswand zal uiteindelijk uitrekken waarna er enkele liters urine in de blaas achterblijven. De gevolgen zijn een blaasontsteking welke kan opstijgen naar de nieren.  

Diagnose van prostaatvergroting

Denkt u last te hebben van een prostaatvergroting? Dan zal de specialist van het Maasstad Ziekenhuis onderzoeken of uw prostaat daadwerkelijk vergroot is. De specialist kan ook direct onderzoeken of het om een goedaardig of kwaadaardige vergroting van de prostaat gaat. Daarnaast zal gekeken worden naar het uitplassen, de nieren en andere meeteenheden. Mocht u een prostaatvergroting hebben dan zal de specialist u een passend behandelplan voorschotelen. Hierbij kunt u denken aan het emboliseren van de prostaat. Een afspraak kunt u direct maken door een mail te sturen naar info@www.embolisatiespecialist.nl.