Wat is een vleesboom? Een vleesboom is een goedaardig gezwel in de spierweefsel wat meestal in de baarmoeder groeit. Een vleesboom wordt dan ook wel een baarmoedermyoom genoemd. Klachten welke ontstaan door een vleesboom kunnen sterk verschillen. Dit heeft enerzijds te maken met de grote van de vleesboom en anderzijds met de locatie waar de vleesboom zit. Bij sommige vrouwen groeit de vleesboom tot een grootte van een sinaasappel en bij sommige blijft die zo klein als een erwt. Een vleesboom komt alleen bij vrouwen voor in de vruchtbare leeftijd.
Vleesboom klachten
Vleesbomen kunnen vervelende klachten geven. Heeft u last van onderstaande klachten? Dan kan het goed zijn dat u een vleesboom heeft:
- Langdurige menstruatie
- Bekkenpijn
- Vergrote buik
- Druk op de blaas
- Druk op de ingewanden
- Pijn in de benen
Bovenstaande symptomen kunnen heel hinderlijk zijn. Het hangt van de plaats, grootte en het soort vleesboom af wat de klachten precies zijn.
Welke soorten vleesbomen zijn er?
Een vleesboom zijn er in verschillende grootte en groeisnelheden. Ook de plek waar de vleesboom zich kan bevinden kan wisselen. Op basis van die locatie onderscheiden we drie soorten vleesbomen. Er kan een vleesboom groeien in de spierwand van de baarmoeder. Dit is de meest voorkomende vleesboom. Daarnaast kan een vleesboom in het slijmvlies aan de buitenkant van de baarmoederwand groeien. Een vleesboom in het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoederwand kan de baarmoederholte in groeien. Bovenstaande zijn drie verschillende soorten vleesbomen welke weer haar eigen klachten en symptomen hebben. Als u denkt last te hebben van een van deze klachten is het altijd raadzaam om een afspraak te maken met een specialist van De Embolisatiespecialist.nl.
Hoe ontstaat een vleesboom?
Het is nog vrij onduidelijk waarom een vleesboom ontstaat. Wel is ontdekt dat met name bij een hoge oestrogeenspiegel in het bloed vleesbomen makkelijk groeien. Oestrogenen zijn vrouwelijke geslachtshormonen die worden aangemaakt in de eierstokken. Vaak hebben vrouwen boven de dertig jaar een of zelfs meerdere vleesbomen. De meeste vleesbomen zijn goedaardig. Alleen als een vleesboom snel groeit kan dit duiden op een kwaadaardige tumor.
Heb ik een vleesboom?
De meeste vleesbomen veroorzaken geen problemen en zorgen er dan ook voor dat deze vaak niet ontdekt worden. Tijdens een inwendig onderzoek worden deze vleesbomen vaak bij toeval ontdekt. Om de diagnose van een vleesboom te bevestigen is nader onderzoek nodig. Dit wordt vaak gebeurt door een echo. Denkt u aan de hand van uw symptomen last te hebben van een vleesboom? Dan kunt u direct contact opnemen met de specialisten van De Embolisatiespecialist.nl. Nadat u contact heeft opgenomen zal de arts binnen enkele dagen uw vraag beantwoorden of u uitnodigen voor een afspraak. Dit zal altijd plaatsvinden in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Wilt u direct uw vraag stellen of een afspraak maken? Stuur dan een mail naar: info@www.embolisatiespecialist.nl. Binnen enkele werkdagen zal de specialist uw vraag beantwoorden of een afspraak inplannen.
Meer Vleesboom onderwerpen!
- Heb ik een vleesboom?
- Hoe ontstaat een vleesboom?
- Kan een vleesboom kwaadaardig zijn?
- Welke vleesboom behandelingen zijn er?
- Welke vleesboom klachten kan ik hebben?
- Welke symptomen hebben vleesbomen?
- Kan een vleesboom in de baarmoeder zitten?
- Zorgt een vleesboom voor bloedverlies?
- Vleesboom & Menstruatie
- Komt een vleesboom na de overgang nog voor?