Myoom

Een myoom is een goedaardig gezwel in de baarmoeder. Myomen geven weinig tot geen klachten. Er kunnen wel klachten ontstaan wanneer een myoom zich bevindt op de een ‘vervelende plaats’ in de baarmoeder of wanneer er zich veel myomen bevinden in de baarmoeder. De grootte van een myoom maakt in dit geval niks uit, omdat het vooral gaat om het aantal myomen en de plaats waar de myoom zich bevindt. 

Klachten myoom

De meest voorkomende klachten zijn heftig bloedverlies of veel pijn tijdens de menstruatie. Doordat er veel bloedverlies is tijdens de menstruatie kan het voorkomen dat er bloedarmoede ontstaat. Ook zijn er nog zeldzame klachten die kunnen optreden door een myoom. Denk hierbij aan een drukkend gevoel in je buik of pijn in de rug of benen. Myomen geven in de meeste gevallen geen problemen. De kans dat een myoom kwaadaardig is, is daarom ook slechts 1 op de 10.000. 

Oorzaak myoom 

Een myoom komt vaak voor bij vrouwen die nog geen kinderen hebben gehad. Hormonen, oestrogeen en progesteron zijn belangrijke factoren die invloed hebben op myomen. Dit gebeurt tijdens de vruchtbare fase van het leven. Na de laatste vruchtbare fase worden myomen steeds kleiner, waardoor ze op een gegeven moment verdwijnen. Myomen kunnen ook groeien tijdens de zwangerschap en bij het gebruik van een hormoonbehandeling. 

Behandeling myoom

Een myoom behandelen wij door middel van embolisatie, dit is een zeer goede en effectieve manier voor het behandelen van myomen. Embolisatie is ook één van onze patiëntvriendelijke behandelingen. Tijdens het emboliseren van een myoom wordt er een plaatselijke verdoving aangebracht in de lies. Daarna wordt er een kleine snee gemaakt van nog geen halve centimeter. Als dat gedaan is wordt er een katheter in de slagader geplaatst die wordt vervoerd naar de myoom in de baarmoeder. Hierdoor zal de myoom krimpen en uiteindelijk verdwijnen. Na de embolisatie van een myoom is het nog steeds mogelijk om zwanger te worden, omdat de baarmoeder niet beschadigd wordt.

Meer myoom onderwerpen:

Wat is een myoom?
Myoom in de baarmoeder
Welke myoom behandelingen zijn er?
Myoom tijdens de zwangerschap
Welke myoom klachten kan ik hebben?
Welke myoom symptomen zijn er?
Kan een myoom kwaadaardig zijn?
Wat is een uterus myoom?