Heb ik een vleesboom? Antwoord op al je vragen!

Een vleesboom (myoom) is een goedaardig spierweefselgezwel. Deze bevindt zich voornamelijk in de baarmoeder. Ongeveer 30% van de vrouwen in Nederland heeft een of meerdere vleesbomen. Gelukkig zijn vleesbomen niet kwaadaardig en veel mensen merken hier dan ook niks van.

Ja, u heeft een vleesboom!

Dit kan als u last heeft van onderstaande kenmerken.

  • Verschillende menstruatie klachten
  • Pijn tijdens het vrijen
  • U kunt Druk voelen op de blaas of moeite hebben met het ophouden van plas
  • Door een vleesboom kunt u pijn in de onderrug ervaren
  • Moeilijk zwanger raken

Naast bovenstaande kenmerken zijn er ook andere klachten die komen kijken bij een vleesboom

Niet iedereen heeft evenveel last van een vleesboom. Sommige vrouwen hebben een vleesboom en weten dit niet eens. Dit kan komen omdat de vleesboom bij de een op een iets gunstigere locatie zit dan bij de ander. Daarnaast speelt de grootte van de vleesboom ook een belangrijke rol. De groeisnelheid en de grootte verschillen sterk onderling. Bij de een groeit de vleesboom in korte tijd tot de grootte van een sinaasappel en sommige vullen de gehele baarmoeder. Bij weer een ander blijft de vleesboom het formaat van een erwt. Een vleesboom komt daarnaast alleen voor bij vrouwen in de vruchtbare periode.

Heb ik een vleesboom

Vleesboom en nu?

Als u denkt dat u een vleesboom heeft is het altijd raadzaam om een specialistische arts in te schakelen. Binnen het Maasstad Ziekenhuis bevindt zich een specialistisch team welke gespecialiseerd is in vleesbomen en de behandeling hiervan. Dit gebeurt niet door het verwijderen van de vleesboom in de baarmoeder maar door embolisatie van de vleesboom. Dit zorgt ervoor dat de baarmoeder behouden blijft en een zwangerschap in de toekomst gewoon kan plaatsvinden.

U kunt direct contact opnemen met de specialisten van het Maasstad Ziekenhuis. Dit kunt u doen door het contact formulier in te vullen. Binnen enkele dagen zal een specialist uw vraag beantwoorden of uw te woord staan.