Wat is een myoom? Antwoord op al je vragen!

Een myoom is een goedaardig gezwel in de baarmoeder. Deze myomen geven weinig tot geen klachten. Klachten van myomen in de baarmoeder kunnen ontstaan als u een myoom op een ‘vervelende’ plaats in de baarmoeder bevindt of veel myomen aanwezig zijn. Of een myoom dan groot of klein is maakt hierin niets uit. De locatie van de myoom en het aantal zijn dan ook bepalend voor het aantal klachten.

Welke klachten heb ik bij een myoom?

Klachten van myomen kenmerken zich door heftig bloedverlies of pijn tijdens de menstruatie. Dit zijn dan ook de meest voorkomende klachten. Door het heftige bloedverlies tijdens de menstruatie kan het voorkomen dat bloedarmoede optreed. Daarnaast komen nog een aantal zeldzamere symptomen van myomen voor. Hierbij kan gedacht worden aan drukkend gevoel in de buik of juist pijn in de rug of benen.

Myomen geven meestal geen problemen. De kans dat een myoom kwaadaardig word is dan ook zeer klein. Slechts 1 op de 10.000 kan kwaadaardig worden.

Wat is een myoom?

Wat is de oorzaak van een myoom?

Myomen komen bij 20% – 30% van de westerse vrouwen en bij 50% – 60% van de negroïde vrouwen voor. Een myoom ontstaat vaak bij een vrouw die nog geen kinderen heeft gehad. De myomen worden beinvloed door de hormonen, oestrogeen en progesteron. Dit speelt zich af in de vruchtbare fase van het leven. Na de laatste vruchtbare fase worden myomen steeds kleiner waarna deze verdwijnen. Tijdens een zwangerschap kunnen myomen juist groeien. Daarnaast kunnen myomen groter worden tijdens hormoonbehandelingen.  

De behandeling van myomen  

Embolisatie van myomen is een zeer goede en effectieve manier voor het behandelen van myomen. Het emboliseren van een myoom is een methode waardoor geen operatie meer noodzakelijk is. Door het emboliseren van een myoom wordt de myoom van bloed voorzien waardoor deze zal krimpen en uiteindelijk zal verdwijnen. De specialisten van het Maasstad Ziekenhuis zijn gespecialiseerd in deze methode. Heeft u vragen of wilt u graag een specialist spreken? Dan kunt u direct het contactformulier invullen. Binnen enkele dagen zal een specialist contact met u opnemen.